2. 8. 2025   |   svátek má Gustav
 

Třešňový dezert

Název Množství a jednotka
třešně 350 g
měkký tvaroh 500 g
jogurt bílý (3.5% tuku) 300 g
smetana zakysaná 15% 1 ks
smetana ke šlehání 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 40 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Máslové sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme, smícháme s rozpuštěným máslem a směs upěchujeme na dno vymazané dortové formy. Dáme do lednice vychladit, mezitím si připravíme třešně a krém. Třešně umyjeme a odstopkujeme. Třešně dáme do kastrůlku, zalijeme vodou jen tak, aby byly ponořené, a povaříme 10 minut. Děrovanou naběračkou třešně vyjmeme a necháme vychladnout, šťávu z třešní necháme v kastrůlku, ještě ji budeme potřebovat.

Ve větší míse smícháme dva tvarohy, dva bílé jogurty po 150g, jednu zakysanou smetanu, 1 vanilkový cukr, 4 - 5 lžic moučkového cukru a šťávu z jednoho menšího citrónu. Umícháme hladký krém, můžeme i elektrickým šlehačem ušlehat. Přidáme ušlehanou šlehačku a promícháme. Na toto množství použijeme jeden a půl balíčku práškové želatiny do krémů (Oetker, celkem asi 30 g). Želatinu rozmícháme v 5 lžících studené vody v malém kastrůlku, na nejmenším plameni mírně za stálého míchání zahřejeme, až se želatina rozpustí. Směs nesmí vřít, trvá to jen chviličku. Odstavíme, ihned do želatiny vmícháme metličkou 2 - 3 lžíce připraveného krému a okamžitě směs vlijeme do mísy s krémem, společně vše promícháme.

Z lednice vytáhneme formu se sušenkovým základem, na dno naskládáme povařené třešně, nalijeme hotový krém a dáme znovu do lednice vychladit. Do šťávy, ve které jsme vařili třešně, přidáme lžíci moučkového cukru, přimícháme zbylou polovinu sáčku želatiny (stejným způsobem, želatinu do trošky šťávy, ohřát, promíchat a přidat do šťávy). Želatinu nalijeme na povrch hotového dortu a necháme v lednici ztuhnout nejméně 2 hodiny.

Tip:
Třešně můžeme dát i syrové, v tom případě je lepší je vypeckovat (a nebude nahoře růžová želatina, pokud nevyrobíme extra). Místo třešní můžeme použít jahody, borůvky, maliny, ostružiny nebo třeba brusinky - část ovoce můžeme rozmixovat a přidat do krému.
Místo máslových sušenek lze použít např. koka, esíčka nebo derby sušenky a dezert různě obměňovat.




 


RECEPTY

Králík na smetaně

Postup: Králíka naporcujeme, osolíme a prošpikujeme slaninou. Můžeme použít jen králičí... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňovo-meruňkový koláč

Postup: Křehké těsto:Na vále smícháme mouku, 140g moučkového cukru, citronovou kůru a... zobrazit recept

RECEPTY

Pekařská polévka

Postup: Uvaříme si hovězí polévku nebo vývar z kostí. V misce utřeme máslo s vejcem,... zobrazit recept

RECEPTY

Kečup z jablíček

Postup: Jablka oloupeme, vykrájíme jádřinec a nakrájíme na menší dílky.Cibuli oloupeme... zobrazit recept

RECEPTY

Křepelky na víně s brusinkami

Postup: Křepelky nasolíme, potřeme citronovou šťávou, lehce opepříme hrubě mletým... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak funguje naše tělo

Víte, že podle posledních výzkumů výskytu obezity v České republice má 35%... zobrazit článek

RESTAURACE

Lašská jizba

Vesnice Sedliště na Frýdecko-místecku zve k návštěvě stylové restaurace Lašská...